Steden 

Altea

Het pittoreske kunstenaarsdorp Altea (55 min rijden) ligt mooi op een heuvel die een groot deel van de kustlijn overziet zowel noordwaarts als in zuidelijke richting. De skyline van Altea wordt gedomineerd door de koepel van de Consuelo kerk. Met de blauwe tegels van Valenciaanse keramiek is het een echte blikvanger. Het stadje trekt van oudsher al artistiekelingen aan. Het heeft een mooie historische kern met nauwe straatjes en knusse pleintjes die op geen enkele ansichtkaart zullen misstaan. Talloze schilders, dichters, beeldhouwers en schrijvers vonden hier hun inspiratie. De bezoeker kan die op hun beurt vinden in de vele galerietjes en snuisterijwinkeltjes die er te vinden zijn. Daarnaast heeft Altea nog een mooie kustlijn met gezellige wandelpromenade en Playa de la Roda met fijne kiezelstenen afgewisseld met rotsen. Natuurliefhebbers kunnen buiten Altea het beschermde natuurgebied Sierra Helada bezoeken om er te wandelen en te genieten van de adembenemende uitzichten van de hoge kliffen over de zee en de grillige kustlijn.

Calpe

Calpe (1 uur rijden) is een behoorlijke toeristische plaats waar het hele jaar door van alles is te doen. De stad wordt gedomineerd door de indrukwekkende krijtrots Peñon de Ifach van 332 meter hoog. De rots is het kleinste beschermde natuurgebied van Spanje en voor onvergetelijke uitzichten ook te beklimmen. Dit is vooral onder vogel- en plantliefhebbers een geliefde bezigheid, vanwege de unieke flora en fauna (meer dan 300 soorten) die ze er kunnen aantreffen. Er is ook een klein interpretatiecentrum voor wie meer wil weten. In Calpe kun je wandelen rond een groot zoutmeer of struinen door de haven om alle jachten die daar liggen te bewonderen of geniet van een bordje verse vis op de gezellige boulevard. Calpe telt maar liefst zes musea, waaronder het archeologisch museum, een etnologisch museum en een heus museum voor stripfiguurliefhebbers: het Museo del Cómic. Zowel het Fosa strand of het Arenal strand zijn populair. Op de heuvel landinwaarts light de oude stad met het gerestaureerd 16e eeuws Mascarat kasteel.

Elche

Elche staat vooral bekend om het grootste palmenbos van Europa, maar daarnaast zijn in de oude kern van de stad enkele mooie gebouwen te zien. In het centrum van de stad vindt u enkele bezienswaardigheden. De Basílica de Santa Maria werd in de 17de eeuw gebouwd en is één van de mooiste barokkerken in Europa. Naast de basiliek staat de Torre de la Calaforra, een middeleeuwse verdedigingstoren. In het Convent de la Mercè bevinden zich Arabische baden uit de 12de eeuw. Deze bestaan uit een koud bad, een bad met gematigde temperatuur en een heet stoombad. Rondom Elche bevinden zich zo’n 200.000 palmen, die tezamen het grootste palmenbos van Europa vormen. Het bos kent bomen van zo’n 200 jaar oud en sommige palmen zijn 40 meter hoog. In het Museu del Palmerar leert u meer over het palmenbos. Jardín Huerto del Cura is een botanische tuin met circa 1000 palmen, maar ook diverse andere planten en bomen zoals cactussen en drakenbloedbomen. U kunt een uitgezette wandeling volgen (begeleid op cassette) of op eigen houtje genieten van al het moois dat de tuin te bieden heeft. Hoogtepunt van de tuin is de zogeheten Keizerspalm, een circa 150 jaar oude palm, die acht stammen telt. De tuin biedt veel schaduw en telt tal van fonteinen, beekjes en vijvers, die uw verblijf veraangenamen.

Elche heeft ook een kleine dierentuin met waterpark waar je kan vermaken, vooral geschikt voor de kleinste. 

Guardamar del Segura

Guardamar ligt aan de rivier de Segura (25 min rijden), die een belangrijke rol speelt in de watervoorziening van de groentetuin van Spanje in de zuidelijker gelegen regio Murcia. Die rivier en Guardamar zelf moesten door de eeuwen heen worden beschermd en dat werd gedaan vanaf achter de stadsmuur, waar nu nog resten van bestaan en vanuit het 12e -eeuwse kasteel bovenop de heuvel waar Guardamar tegenaan is gebouwd. Bij de monding van de rivier liggen Fenicische resten van de verdwenen havenstad La Fonteta. Ook zijn er nog getuigenissen van de Iberiërs in de vorm van een necrópolis. In Guardamar del Segura vieren duizenden Spanjaarden uit het binnenland hun zomervakanties. Ze worden aangetrokken door het prachtige duinengebied dat aan de plaats grenst en de 12 kilometer lange kustlijn. Het grootste deel van het jaar is de lange boulevard erg gezellig met een uitgebreide keuze aan restaurants waaronder naast veel buitenlandse menu’s ook genoeg typisch Spaanse kaart. Vanaf het kasteel is er een prachtig uitzicht over het stadje en het achterland. Twee ruime parken (Reina Sofía en Alfonso XIII) zijn ideaal voor een avondwandelingetje of om met de kinderen de diverse speeltuinen te bezoeken.

Mar Menor

De landtong van La Manga del Mar Menor (45 min rijden) ziet er van ver uit alsof hoge toeristenflats uit de zee oprijzen. In werkelijkheid staan we op een smalle stook land die ooit door een sedimentatie is ontstaan. Als je er eenmaal bent, is het echter prima toeven met mooie, veilige strand, ontzettend veel voorzieningen die veelal gericht zijn op het hele gezin en een keur aan horecagelegenheden waar je met elke smaak wel terecht kunt. Op het smalste stuk is de landstrook 100 meter breed en op het breedste gaat het om 1.200 meter. Via een paar kanalen is de Mar Menor nog verbonden met het verse watertoevoer van de Middellandse Zee. De Mar Menor bevat vanwege zijn unieke ecologische situatie bijzondere flor. Helemaal in het zuiden kun je bij het beschermde Las Salinas de Marchmalo flamingo’s aantreffen. Bij Playa de las Amoladeras zijn de duinen beschermd vanwege een aantal unieke plantensoorten. Vanwege het hoge gehalte aan mineralen en zout is het water erg goed voor bepaalde aandoeningen.

La Marina

La Marina (30 min rijden) ligt iets ten zuiden van Santa Pola en is bekend vanwege de prachtige duingebieden naast de uitgestrekte stranden die grenzen aan stukken bos waar je in de zomer veel picknickende Spaanse families tegenkomt. Je kunt via het strand zelfs Santa Pola in het noorden en Torrevieja in het zuiden bereiken. Vanuit La Marina is de zoutvlakte van Santa Pola eveneens goed te bereiken. Veel van wat je in een typische kustplaats verwacht, vind je ook in La Marina. Je kunt er fietsen huren, uitgaan, lekker eten, een Fenicische vindplaats bezoeken en natuurlijk heerlijk luieren aan het prachtige strand.

Orihuela Costa

Orihuela Costa (30 min rijden) is het nieuwere gedeelte van de voormalige bisschopsstad Orihuela, die meer in het binnenland ligt met diverse historische bezienswaardigheden. In 1488 hielden de Katholieke Koningen in Orihuela even hun hof om te beslissen over de aanpak van de verovering van Granada. De mooie kathedraal del Salvador y Santa María en het Colegio Dioceasano Santo Domingo zijn hier te bezoeken. Ook liggen er verschillende interessante middeleeuwse kerken in Catalaanse gotiek. Het stadje is beroemd vanwege de bijzondere Paasprocessies en dat kun je ook zien in het Semana Santa museum ter plaatse. De feesten van de Moros y Cristianos trekken jaarlijks eveneens veel mensen van buiten. Orihuela Costa heeft mooie stranden. De wandeling naar Cabo Roig langs een rostachtig strand is aan te raden. Evenals het gelijknamige restaurant. Daarnaast is Playa La Zenia ook erg populair.

Pilar de la Horadada

Dichtbij de veilige familiestranden van de Mar Menor ligt Pilar de la Horadada (35 min rijden) iets in het binnenland. De eigen stranden hebben fijn zand, zoals op het lange strand Playa Las Villas naast de haven. Het is hier leuk om een excursie te maken naar het gebied van de río Seco, de droge rivier. Bij een netwerk van kanalen ligt de route El Pinar de Campoverde met interessante informatie over de hier aanwezige flora en fauna. Ook is er een waterarchitectuur-route die meer vertelt over de watermolens en putten die er hun taken hadden. Aan zee ligt de wachttoren Torre de la Horadada. Bij Playa el Río ligt de Romeinse steengroeve van 60 meter lang uit de 2e eeuw v.Chr. Het hier opgegraven materiaal werd gebruikt voor de aanleg van de Via Augusta, die hier passeerde.

Playa del Carabassi

 Je kan hier naar beneden lopen richting het strand (30 min rijden vanaf ons). Eenmaal beneden aan gekomen kun je uit meerdere loopbruggen kiezen, om over de duinen richting het strand te lopen. Dit is een beschermd duinengebied. Er zijn strandtenten aanwezig waar je wat kunt eten en drinken. Ook heb je de keuze uit meerdere strandbedjes met of zonder parasol. Lekker helder en schoon water. Zeker een aanrader dit strand!

Rojales

Rojales een traditioneel dorp dat leefde van de sinaasappel- en citroenplantages. Tegenwoordig weet Rojales het traditionele aardig te combineren met een modernere levensstijl, die zich heeft aangepast aan het toerisme. Rojales is een rustige stad waar de rivier Sergura doorheen stroomt. Ook kan je hier een echt huis vinden van schelpen. De 1e zondag van de maand is er een echt kunstroute te lopen, de kunstobjecten worden geëtaleerd in de grotten. Ook is er live muziek en staan er kramen buiten, waar je heerlijk kan eten en drinken. 

Santa Pola

Santa Pola (30 min rijden) is een typisch mediterraan kustplaatsje dat de laatste decennia flink is gegroeid door het toerisme. De vissershaven speelt nog een belangrijke rol en van daaruit vertrekken ook dagelijks veerboten of watertaxi’s naar het eilandje Tabarca. Een bezoek daaraan is perfect voor een leuk dagje uit. Mijd alleen augustus dan is het er overvol. Het gemeentelijk aquarium is klein maar fijn en net als andere plaatsen in deze omgeving heeft Santa Pola een eigen zoutmeer. Dit is een beschermd natuurgebied waar je kunt wandelen en een klein museum over zoutwinning kunt bezoeken. Kinderen komen aan hun trekken in funpark Pola Park en Playa de levante is uitgestrekt met uitstekende voorzieningen, een brede wandelpromenade met een keur aan restaurants. Het heldere water bij Santa Pola leent zich perfect om te snorkelen of duiken. In en rond Santa Pola liggen drie wachttorens, die van Tamarít bij het zoutmeer, Escaletes in de bergen en Atalayola bij de huidige vuurtoren. Van veel eerder zijn de resten van het Romeinse huis Casa Romana del Palmeral uit de 4e eeuw v.Chr. Daarnaast ligt er nog een kasteel uit de 16e eeuw op Plaza Glorieta. Hierin zijn het zeemuseum en het vissersmuseum gevestigd.

San Pedro del Pinatar

Dankzij de zoutvlakten kent San Pedro del Pinatar (35 min rijden) al een lange geschiedenis die teruggaat tot voor de Romeinen. Die zoutvlakten zijn nu beschermde natuur, waar je heerlijk door kunt wandelen en zelfs een heilzaam modderbad kunt nemen bij Playa La Puntíca. De modder is beïnvloed door het zoutmeer ernaast en zou goed zijn tegen reumatische klachten en voor een gladde huid. De plaats is erg geliefd onder vakantiegangers met kinderen of juist ouderen omdat de Mar Menor zo rustig is en geen getijden kent. Het water is altijd een paar graden warmer dan de zee. In het stadje zijn veel faciliteiten voor toeristen en je eet er overal heerlijke verse vis. Het populairste strand is Playade la Llanas tussen het natuurgebied en de haven. Bij de zoutvlakten ligt de bijzondere en antieke molen Molinos de Quintín y Calcetera.

Torrevieja

De bruisende hoofdstad van de Costa Blanca Zuid is Torrevieja (30 min rijden). Dit behoorlijk uit de kluiten gewassen kustresort trekt inmiddels al vele jaren vakantiegangers, overwinteraars en buitenlands residenten uit alle windstreken aan. Torrevieja ligt tussen twee zoutmeren en de zee en heeft mooie stranden en een levendige vissers- en jachthaven met een drie kilometer lange boulevard om uitgebreid te flaneren. De stad heeft uitgebreide voorzieningen, bars en restaurants en in het hoogseizoen ook een druk uitgaansleven. De meren zijn een geweldige plek om te wandelen, fietsen of picknicken. In de stad liggen een paar mooie kerken waaronder de bijzondere en uiterst moderne kerk Sagrado Corazón de Jesús. Bij de haven vind je nog het beroemde beeld van de ‘Hombre del Mar’, een eerbetoon aan alle zeelieden die hier Torrevieja verlieten. Een van die zeelieden wordt voor altijd nagekeken door La Bella Lola, een sculptuur van een vrouw die naar verluidt dagelijks tevergeefs plaatsnam op het bankje om te kijken of haar geliefde al terugkeerde van zee.

Valencia

Valencia (1.50 rijden) heeft een aantal ingrediënten die vergelijkbaar zijn met Barcelona. De stad heeft een historische binnenstad, er zijn verschillende bezienswaardigheden die echt de moeite waard zijn, de Valenciaanse stranden zijn er voor de factor zon-zee-strand in de zomer en er staan een aantal bijzondere bouwwerken waarmee Valencia zich onderscheidt van andere steden. Deze hoogtepunten van moderne architectuur zijn verzameld in de nieuwe wijk Ciudad de las Artes y Ciencias. Hier zijn kunst, cultuur en wetenschap samengesmolten in een prachtig jasje. Ook kan je het prachtige architectuur zien waar ook het L"Oceanografic (aquarium) is gevestigd. 

Andere stranden 

Playa de la Albufereta (35 min) is een mooi strand waar het door de week niet te druk is. Er worden snacks en drankjes verkocht, er is een toilet aanwezig. U kunt ligbedden huren voor € 5 per dag en parasol voor € 6. In het weekend is het hier drukker.  Veel trappen naar het strand en/of een zeer lange helling. Water lekker warm.  Kleine parkeerplaats. 

Playa del Postiguet (30 min) is een prachtig zandstrand aan de jachthaven. Heel mooie esplanade langs de volledige lengte van het strand. Ook tal van bankjes er langs, en mooie terrasjes. Waar je ligbedden en parasols kan huren. 

Playa de San Juan (30 min) is een prachtige stad nabij Alicante wat nog van de Spaanse bevolking is. Dit schitterend mooie strand is een bezoek waard. Hier en daar een palmboom, omzoomd door een lange en prachtig betegelde esplanade. Echt leuk om hier van het zonnetje te genieten.

Playa Moncayo (25 min)  is een mooi en fijn strand in de omgeving tussen Alicante en Torrevieja. Geen stenen of rotsen en je kan ver de zee in lopen. Faciliteiten zoals wc, douche, beach bars zijn er ruim voldoende met mooie ligstoelen en fijn zand. Voldoende parkeerplaatsen op een terrein waar je 3 euro betaald voor een hele dag. 

Playa de la Zenia (30 min) is een heerlijk strand. In de omgeving zijn veel andere stranden die ook de moeite waard zijn. Geen ligbedjes aanwezig.

Playa Cabo Roig (30 min) is een groot strand met een leuke strandbar waar het gezellig zitten is en waar ze op zondag live muziek spelen.